Motion till riksdagen
2020/21:3095
av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Inför biometrisk identifiering vid utfärdande av personnummer/samordningsnummer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheterna att införa biometrisk identifiering vid utfärdande av personnummer och samordningsnummer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige använder vi personnummer/samordningsnummer i kontakt med alla myndig­heter och företag som en form av identitetsbeteckning. Skatteverket har till uppdrag att tillhandahålla aktuella och korrekta uppgifter kring vilka som bor i Sverige så att alla myndigheter har underlag för sin planering och sina beslut. Det är av största vikt att dessa system är korrekta för att vårt samhälle ska kunna samordnas och utvecklas med rätt förutsättningar som grund. Tyvärr ser vi idag en utveckling där personer utnyttjar vårt system och tillförskansar sig flera personnummer/samordningsummer och åtnjuter fördelar av detta. En utveckling som måste stoppas.

Med hjälp av exempelvis viss biometrisk identifiering vid utfärdande av person­nummer och samordningsnummer skulle kraftfullt minska risken att felaktigt tilldela personer fler än ett personnummer. Förutsättningarna för att införa biometrisk identifiering vid utfärdande av personnummer bör utredas.

 

 

Ann-Sofie Lifvenhage (M)