Motion till riksdagen
2020/21:3091
av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Obligatorisk undervisning i privatekonomi


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att införa obligatorisk undervisning i privatekonomi inom ramen för grundskolan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Inget är så viktigt för ett lands utveckling som att rusta sina medborgare med kunskaper så att de kan möta framtiden på bästa sätt.

I Sverige finns många möjligheter och stor frihetsgrad att själv välja sin framtida karriär och väg i livet. Drömmar om yrken, möjliga studievägval mm tas tidigt upp i grundskolan och eleverna får många gånger gedigen kunskap med studiebesök till olika arbetsplatser med olika yrken representerade. En viktig del i att göra val som påverkar livsresan. Det som däremot helt saknas i den svenska grundskolan är utbildning och kunskap kring den egna privatekonomin. Något som blir tydligare när bristen på kunskap kring privatekonomi skapar stora glapp hos medborgare som riskerar att hamna i icke önskvärda situationer med skuldsättning över rimliga gränser. ”Lyxfällan” på tv visar baksidan av att inte ha kunskap och kontroll över sin ekonomi och något som redan på tidigt stadie bör motarbetas genom kunskap. Genom att få ta del av grund­läggande ekonomiska begrepp och grundläggande ekonomi rustas våra medborgare från grunden till att bli än mer ansvarstagande medborgare som genom aktiva val kan på­verka sin framtid med tryggheten i kunskap om system, förväntningar och möjligheter. Denna kunskap skulle vara till stor nytta för såväl individen som för samhället i stort.

 

 

Ann-Sofie Lifvenhage (M)