Motion till riksdagen
2020/21:3033
av Annicka Engblom och Anders Hansson (båda M)

Karl XI:s drabanter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om överväganden angående riksmötets öppnande och tillkännager detta för riksdagsstyrelsen.

Motivering

Fram till och med 1974 förknippades riksmötets högtidliga öppnande av det taktfasta trampljudet och de höga knäuppdragningarna från Karl XI:s drabanter.

Drabanternas historia sträcker sig ända tillbaka till 1500-talet då det var en titel på en furstlig persons livvakt. Gustav II Adolf inrättade efter sitt trontillträde Kunglig Majestäts drabanter som införlivades av Karl XI i Livgardet. Kunglig Majestäts drabanter var ett elitförband vars främsta uppgift var att omge och skydda kungen i strid, och dit värvades den som utmärkt sig genom tapperhet.

Drabanterna tjänstgör idag enligt konungens bestämmande vid statsceremonier på Stockholms slott, till exempel vid statsbesök, statsbegravningar och trontillträden. De bär drabantdräkt bestående av livrock och byxor av sämskat skinn, trekantig hatt, bröstharnesk, kraghandskar och svarta kragstövlar, sporrar, kartuschlåda samt värja.

Riksmötets öppnande samlar varje år en stor skara människor, dels på plats i Stockholm, dels i övriga landet via olika medier. Det är ett firande av vårt lands demokrati och konstitutionella monarki, men också av vår historia och vårt gemen­samma kulturarv.

Ett intåg av Karl XI:s drabanter skulle därför, utöver kungens tal, kungafamiljens närvaro och musiken och talen som framförs, bidra till att inte bara ytterligare förhöja stämningen denna dag, utan också påminna oss både gamla och nya svenskar om vår historia och den demokrati som växt fram i vårt land och som vi alla har ansvar för att försvara, förvalta och utveckla.

 

 

Annicka Engblom (M)

Anders Hansson (M)