Motion till riksdagen
2020/21:3023
av Lars Püss m.fl. (M)

Danstillstånd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kravet på särskilt danstillstånd slutgiltigt ska vara avskaffat senast den 30 juni 2021 och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den 14 april 2016 beslutade riksdagen att danstillståndet i ordningslagen skulle ses över med syfte att avskaffas. Det var en glädjens dag för mängder av restaurangägare, och aldrig ska vi glömma den dansanta och rytmiska demonstration som ägde rum på Mynttorget. Äntligen röstade riksdagen bort förbudet mot spontandans. Något som har varit ett gissel för många restauranger, nattklubbar och barer att efterleva. Men ändå nödvändigt, med tanke på de ekonomiska konsekvenser det har kunnat få för deras verksamhet.

Trots att det nu har gått över fyra år sedan riksdagen beslutade om ändringen har den ännu inte realiserats. Det är oacceptabelt. Undertecknade vet att frågan är både utredd och skickad på remiss men därefter har det inte hänt någonting.

Så sent som den 5 augusti 2020 rapporterade Radio P4 Jämtland om att en restaurangägare i Härjedalens kommun åtalas nu misstänkt för brott mot ordningslagen. Från december förra året och fram till februari i år har mannen anordnat offentliga danstillställningar i restaurangen, utan att ha haft tillstånd. Nu är det dags att faktiskt gå från ord till handling. Hur många ska behöva åtalas för något som en enig riksdag är överens om att det ska avskaffas?

Med hänvisning till ovanstående anser undertecknade att regeringen senast den 30 juni 2021 ska ha realiserat riksdagens beslut och att kravet på danstillstånd för restaurang-, bar- och nattklubbsägare ska vara avskaffat. Detta måtte riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

Lars Püss (M)

 

Åsa Coenraads (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Helena Antoni (M)