Motion till riksdagen
2020/21:3022
av Lars Püss m.fl. (M)

Likabehandling


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om likabehandling och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

När åsikter förs fram om att ersättningar från våra olika socialförsäkringssystem ska följas upp med till exempel hembesök, så höjs rösterna genast om att det kränker den personliga integriteten. När det gäller enskilda personer så har vi generellt sett en väldigt stor respekt för att den personliga integriteten ska värnas.

När det sedan kommer till näringsidkare så gäller plötsligt en helt annan måttstock. För det offentligas möjligheter att kunna granska, inte bara själva näringsverksamheten utan också det som rör det rent privata, finns det inga sådana spärrar.

När de olika bidragen som konsekvens av coronapandemin debatterades under våren 2020 höjdes genast rösterna för att det måste kontrolleras noga så att företagen inte fuskade med ersättningarna. Men inte en enda röst höjdes om att privatpersoner kanske också borde kontrolleras.

Det är inte rimligt att vi tillämpar två olika måttstockar vid myndighetsutövning. Med anledning av detta vill vi uppmana regeringen att säkerställa att vi faktiskt behandlar alla lika, oavsett om de är enskilda personer eller företagare.

 

 

Lars Püss (M)

 

Åsa Coenraads (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Helena Antoni (M)