Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att underlätta ett djupare samarbete mellan elevhälsan, BUP och socialtjänsten och tillkännager detta för regeringen.
Många unga människor lider av psykisk ohälsa. Det har dessutom skett en ökning av ohälsan framförallt för unga mellan 10 och 17 år. Anmärkningsvärt nog får många unga idag vänta orimligt länge för att få hjälp inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. För en ung människa kan en lång väntan ytterligare förvärra ohälsan. Under de senaste åren har väntetiderna till BUP ökat och regeringen har haft en oförmåga att lösa ett viktigt samhällsproblem. Utvecklingen måste vändas och olika åtgärder för att öka tillgängligheten och korta väntetiderna bör prövas.
Ofta är det elevhälsan som fångar upp elever som inte mår bra. Skolan har ett ansvar att arbeta förebyggande mot psykisk ohälsa och ska underlätta samverkan mellan elevhälsa, socialtjänst och BUP. Den ökande ohälsan visar att det är rimligt att utvärdera hur vi idag jobbar med ungas ohälsa. Det kan handla om att stärka samverkan mellan olika aktörer som elevhälsa, socialtjänst och BUP, men även annat såsom enhetliga definitioner och utvecklade nationella riktlinjer.
Marie-Louise Hänel Sandström (M) |
David Josefsson (M) |