Motion till riksdagen
2020/21:3007
av Kristina Axén Olin (M)

Statens institutionsstyrelse


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att initiera en extern genomlysning av Statens institutionsstyrelse och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Statens institutionsstyrelse bedriver individuellt anpassad tvångsvård och verkställer sluten ungdomsvård. Myndigheten har 23 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och 11 LVM-hem med 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Staten finansierar ca ¼ av kostnaden för missbruksvården och 1/3 för ungdomsvården. Resterande del betalar kommunerna.

Det har kommit många larmrapporter om situationen vid Statens institutionsstyrelse. Rapporter om droger på hemmen men också mycket allvarliga rymningar av unga våldsdömda personer. Personalomsättningen är också hög och det förekommer hot och våld inne på institutionerna.

Den vård och behandling som Sis bedriver riktar sig mot de personer i samhället som kanske är de som mest behöver hjälp och vård. Samtidigt fungerar inte Sis till­räckligt bra.

En ordentlig extern genomlysning av Statens institutionsstyrelse som ser över uppdrag, organisation, behandling, priser, kvalitet och resultat är nödvändig.

 

 

Kristina Axén Olin (M)