Motion till riksdagen
2020/21:3001
av Noria Manouchi (M)

Hämta hem barnen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att hämta hem barn som förs ut ur Sverige för att giftas bort eller på annat sätt utsättas för hedersförtryck och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen har alldeles för länge ignorerat det faktum att svenska barn förs ut ur landet för att giftas bort eller på annat sätt utsättas för hedersförtryck. Regeringen har trots oroväckande rapporter inte tagit reda på hur många barn som aldrig kommer tillbaka efter sommarloven. Det vi vet är att det varje år försvinner hundratals, kanske tusentals barn från Sverige.

År 2019 genomförde en svensk dagstidning en granskning av kommunernas registrer­ing av barn som försvinner under sommarloven. På dagstidningens förfrågan svarade endast 126 av 290 kommuner, ingen av landets tre största städer fanns bland de svarande. Enligt granskningen var det 146 barn som saknades i klassrummen när höstterminen började. Konkreta misstankar om hedersbrott som könsstympning eller bortgifte fanns i flera fall. 

En årlig och gedigen kartläggning av hur det ser ut i kommunerna är mycket ange­läget. Höjda straff och möjlighet att förbjuda utresa för barn som misstänks utsättas för hedersbrott är också viktiga åtgärder som genomförts för att skydda barnen. Det hjälper dock inte de barn som redan förts bort, de barn som idag lever under slavliknande för­hållanden och som själva inte har en chans att ta sig hem till Sverige.

Regeringen måste vidta samtliga möjliga åtgärder för att hämta hem barnen. Utrikes­departementet bör få de resurser och möjligheter som krävs för att kunna genomföra uppdraget.

 

 

Noria Manouchi (M)