Motion till riksdagen
2020/21:2994
av David Josefsson (M)

Vattenpipor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över tobakslagen i syfte att bruk av rökverk som inte innehåller tobak eller nikotin inte inkluderas i tobakslagen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den 1 juli 2019 började en ny tobakslag gälla som bland annat förbjuder rökning på uteserveringar och att all rökning, inklusive den tobaks- och nikotinfria rökningen, är förbjuden i serveringslokaler.

Sedan lagen började gälla har det slagit hårt mot bland annat de vattenpipecaféer vars affärsidé är att erbjuda rökning av vattenpipa som ett sätt att umgås socialt, även om inte vattenpiporna innehåller någon tobak eller nikotin. Detta eftersom rökningen endast får ske i en del av lokalen där mat och dryck inte får serveras och där man inte heller får erbjuda någon underhållning i form av exempelvis musik eller att en tv står på.

Konsekvensen har blivit att lagliga vattenpipscaféer som vill följa tobakslagen har fått slå igen, enligt uppgifter från företrädare i branschen har man bara i Göteborg gått från 22 till 5 caféer på drygt ett år, samtidigt som aktörer som agerar i lagens gräns­trakter etablerar sig under förevändning att de är kulturföreningar eller slutna sällskap.

Den nya lagens reglering har på kort tid visat sig slå undan en legitim bransch samtidigt som den möjliggjort att andra aktörer som har mer karaktär av svartklubb har kunnat etablera sig. För att stoppa denna utvecklingen bör lagen därför skyndsamt reformeras för att återigen tillåta tobaks- och nikotinfri rökning i serveringslokaler.

 

 

David Josefsson (M)