Motion till riksdagen
2020/21:2984
av David Josefsson (M)

Skärpt lagstiftning kring fimpar och nedskräpning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över lagstiftningen så att böter kan utdömas för att skräpa ned med tobaksfimpar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt branschorganisationen Håll Sverige Rent slängs cirka en miljard fimpar på marken i Sverige varje år. Fimpen är ett farligt skräp vars filter bland annat innehåller cellulosaacetat, ett slags plast. I filtret fastnar tobakens farliga ämnen för att de inte ska nå rökarens lungor. På gator och torg utgör cigarettfimpar enligt mätningar ca 67 procent av skräpet och vid våra stränder ca 32 procent.

Att cigarettfimpar slängs i naturen innebär negativa konsekvenser för människor, natur och växter och djur. Till exempel hamnar en stor del av fimparna i vattendrag och hav och är där med och försämrar livsförutsättningarna för bland annat fiskar.

Det är förbjudet att skräpa ner, och därmed också att fimpa på marken, men rätts­praxisen innebär idag att det oftast inte ger några straffrättsliga konsekvenser då en slängd fimp anses vara ett ringa brott. Det är orimligt, med tanke på problemets omfattning.

 

 

David Josefsson (M)