Sverige har enorma möjligheter att bli en ledande aktör för att utveckla elflyg, om landet agerar rätt och snabbt. Elflyg kommer att bli en viktig komponent för ett klimatsmart och modernt samhälle framöver. Elflyget kan kombinera människors transportbehov, regional utveckling utanför storstäderna och klimatomställningen på ett väldigt påtagligt sätt. Samtidigt kan tillverkning av elflyg i Sverige bli en viktig del av den nya gröna industrirevolutionen som skapar nya hållbara arbetstillfällen i Sverige.
Coronapandemin har slagit oerhört hårt mot hela flygbranschen i Sverige. I september 2020 är nedgången ca 80 % jämfört med samma månad 2019 och många flyglinjer ligger nere helt. Det troliga är att det kommer att ta många år innan flygbranschen återhämtar sig fullt ut. Detta är en enorm utmaning för branschen att anpassa sig till. Det kommer kräva en rad statliga insatser under flera år för att möjliggöra en återstart av branschen. De digitala mötesrutinerna kommer troligen att långsiktigt ersätta en del av behovet av fysiska möten, och därmed påverkas resmönstret permanent framöver. Samtidigt som kraven på ett klimatsmart flyg kommer att öka i takt med klimatkrisen blir allt tydligare. Kombinationen av en hårt pressad bransch, lägre efterfrågan och ökade omställningskrav kommer samtidigt. Det blir en svår ekvation att få ihop, likväl måste det ske eftersom flyget har en väldigt viktig roll för Sveriges utveckling framöver.
Just nu pågår flera olika intressanta delprojekt i Sverige och Norden kring elflyg. De ledande är Nordic Network for Electric Aviation (NEA), Green Flyway och det Vinnovafinansierade Elektrisk Lufttransport i Sverige (ELISE). Samtidigt driver företaget Heart Aerospace i Göteborg ett skarpt utvecklingsprojekt med framtagande av ett 19-sätes elflyg, som betraktas ligga i framkant i världen. Det gör att Sverige och Norden kan bli en testarena för elflyg med möjlighet att sätta en världsstandard.
Elflygets unika egenskaper med i runda tal halverad driftskostnad per flygkilometer gör att det kan öppnas möjligheter för små, direkta flyglinjer mellan halvstora städer. All flygverksamhet behöver därmed inte passera Stockholm. Det elektrifierade flyget bli ett viktigt komplement till väg- och järnvägstransporter. Elflyget har förutsättningar att bli snabbt, flexibelt, småskaligt och prisvärt. Samtidigt som det är ett klimatsmart resealternativ.
För att Sverige och Norden skall lyckas bli en ledande aktör kommer det att krävas offentliga insatser under uppbyggnadsperioden. Speciellt tydligt är det nu när coronapandemin kraftigt har försvagat hela flygbranschen. Med ganska moderata offentliga satsningar kan det skapas flera tusen nya gröna industrijobb i Sverige visar en översiktlig beräkning som branschaktörer gjort. Sverige har en lång tradition sedan 1950-talet av att utveckla flygplan och flygplansteknologi.
De insatser som är mest aktuella är statliga lånegarantier som en del av en grön industripolitik, när en helt ny flygplansmodell utvecklas. Därmed blir den en naturlig del i den gröna återstarten av Sverige efter coronakrisen. Statlig upphandling av några elflyg är en andra insats, som till exempel kan sättas in i den upphandlade trafiken, för att minska de initiala marknadsriskerna. En tredje offentlig insats kan vara att genomföra ett strategiskt forsknings- och utvecklingsprogram för elflygsbranschen som kan omfatta de olika delmomenten för ett fungerande elflyg, som t.ex. batteriteknik, energilagring, laddinfrastruktur på flygplatser, luftrumsutveckling m.m.
Med stöd i det ovan anförda bör därför riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening vad som anförts i motionen om behovet av statliga insatser för att utveckla elflygsbranschen i Sverige.
Lars Thomsson (C) |
|