Motion till riksdagen
2020/21:2919
av Mattias Bäckström Johansson m.fl. (SD)

med anledning av prop. 2020/21:12 Särskilt investeringsutrymme för elnätsverksamhet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår proposition 2020/21:12 Särskilt investeringsutrymme för elnätsverksamhet.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska återkomma med ett förslag om särskilt investeringsutrymme för elnätsverksamhet som ger ökade drivkrafter för elnätsföretagen att göra investeringar i elnätens kapacitet i förhållande till det nu framlagda förslaget och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Kapacitetsbristen i elnäten har blivit än mer påtaglig som en följd av att städerna växer, utan att elnäten samtidigt har förstärkts och moderniserats i motsvarande takt. Vidare drabbas såväl näringslivet som hushållen av eftersatt elnätsmodernisering och kapacitetsutbyggnad.

Dessa brister har lett till problem för företag runt om i Sverige. Investeringar har uteblivit, arbetstillfällen har försvunnit och skatteintäkter har gått förlorade. Det utgör ett stort hinder för den samhällsutveckling som är önskvärd för att kunna nå fossilfrihet genom elektrifiering, något som förväntas öka elförbrukningen avsevärt och där även en utbyggnad av överföringskapacitet i högre grad måste gå i samklang med samhälls­planeringen.

Regeringens proposition innehåller ett förslag till en ny lag om särskilt investerings­utrymme för elnätsverksamhet som ska syfta till att skapa särskilda drivkrafter för elnätsföretag att göra investeringar som ökar kapaciteten i nätet. Lagen gäller nätföretag som har ett s.k. outnyttjat underskott i förhållande till intäktsramen för tillsynsperioden 2012–2015 och innebär att Energimarknadsinspektionen ska besluta att ett sådant företag har ett särskilt investeringsutrymme.

Vi är positiva till förslaget i grunden och till att ett särskilt investeringsutrymme införs för de bolagen. Men trots att regeringens förslag uttalat säger att det ska skapa särskilda drivkrafter för elnätsföretag att göra investeringar som ökar kapaciteten i nätet så saknas dessa helt. Den parameter som finns med i förslaget och som avgör utrymmet är det som regleras i 8 § och som huvudsakligen innebär att det är investeringar som överstiger 1 procent av redovisningsenheternas samlade kapitalbas som ger utrymmet.

Av de uppgifter som Energimarknadsinspektionen har lämnat framgår att den planerade investeringsnivån under gällande tillsynsperiod hos elnätsföretagen i genom­snitt uppgår till 3,6 %. Flertalet uppfyller således redan nu, utifrån genomsnittet, kriterierna för att kunna ta del av detta särskilda investeringsutrymme och där investeringen inte heller behöver syfta till att öka kapaciteten i nätet. Utöver det finns även möjligheten för enstaka elnätsföretag att de facto minska sina tänkta investeringar och fortsatt uppfylla kriterierna.

Med anledning av ovanstående är vår uppfattning att riksdagen ska avslå regeringens proposition och tillkännage att man ska återkomma med ett förslag om särskilt investeringsutrymme för elnätsverksamhet som ger ökade drivkrafter för elnätsföretagen att göra investeringar i elnätens kapacitet.

 

 

Mattias Bäckström Johansson (SD)

 

Tobias Andersson (SD)

Eric Palmqvist (SD)

Josef Fransson (SD)