Motion till riksdagen
2020/21:2910
av Angelika Bengtsson (SD)

Översyn av momssats


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av momssatsen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Blekinge har fantastisk natur och skärgård som årligen lockar många turister. Många väljer att campa eller åka ut med sin fritidsbåt i Blekinges skärgård under semestern.

Blekinge har många turistmål och sevärdheter som är väl värda ett besök. Vi ska inte glömma den inkomst som turistnäringen medför som genererar bland annat arbets­tillfällen.

I Blekinge ligger det drygt 20 campingställen där man kan lägga till med sin husbil eller husvagn, tält, stugby eller liknande. Camping är den näst vanligaste boendeformen för turism (i kommersiell regi) och står för ungefär en tredjedel av övernattande gäster.

I Blekinge finns det 37 gästhamnar som man kan lägga till vid. Dock så ter det sig olyckligt att man hamnar i olika momssatser beroende på om man lägger till i sin husbil/vagn eller i sin fritidsbåt. Att övernatta med sin båt i en gästhamn gäller en momssats på 25 procent. Om du däremot ska övernatta i tält, husbil eller husvagn gäller momssatsen 12 procent. Det blir en obalans inte minst då säsongsperioderna ser annorlunda ut för båtägare och campare. Därför anser jag att en översyn bör göras på området och återkomma med förslag på en mer jämlik momssats. 

 

 

Angelika Bengtsson (SD)