Motion till riksdagen
2020/21:2908
av Per Söderlund (SD)

Besiktigande av skjutbanor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överföra ansvaret för att besiktiga skjutbanor till annan lämplig aktör och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ansvaret att ge tillstånd för, och meddela föreskrifter för samt besiktiga skjutbanor ligger idag enligt ordningslag (1993:1617) 3 kap. 6 § på Polismyndigheten, dels genom lag och dels genom delegation. Polismyndigheten är en av de absolut viktigaste myndigheterna i Sverige men delar av myndigheten har under flera år konsekvent vidtagit åtgärder som på ett negativt sett påverkar både jägare och sportskyttar i deras verksamhet.

Sverigedemokraterna har tidigare lämnat in ett utskottsinitiativ för att hindra att så kallade tillfälliga skjutbanor, eller jaktstigar, skulle omfattas av tillståndsplikten. Riksdagen var då inte redo att vidta sådana nödvändiga åtgärder, varför Sverige­demokraternas utskottsinitiativ inte vann bifall.

Riksdagen har dock sedan tidigare tillkännagivit att en ny jakt- och viltvårds­myndighet bör skapas (bet. 2014/15:MjU9) och att tillståndshandläggningen bör överföras till denna (bet. 2019/20:JuU33). Det torde även, i linje med vad som redan tillkännagivits, vara lämpligt att överföra ansvaret för att besiktiga skjutbanor till en sådan myndighet.

Positiva effekter kan förväntas dels i att handläggningen av sådana ärenden överförs till en myndighet med specifik expertis mot jakt- och viltvårdsfrågor men även att polisiär kompetens frigörs för det brottsbekämpande arbetet. En utredning av vad som nu anförts bör dock inte avfärda även andra aktörer, där ansvaret historiskt har legat hos skytterörelsen, även sådana lämpliga alternativ bör beaktas då man utreder vilken aktör som bör överta ansvaret att besiktiga skjutbanor.

 

 

Per Söderlund (SD)