Motion till riksdagen
2020/21:2873
av Boriana Åberg (M)

Missbruk av pass och andra svenska resehandlingar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förhindra missbruk av svenska resehandlingar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Rapporter om utländska medborgare som försöker ta sig in i Europa med svenska handlingar inkommer frekvent från svenska ambassader och konsulat. Tusentals svenska handlingar beslagtas årligen på de stora så kallade högriskflygplatserna när personer gör försök att använda dessa. Ett vanligt tillvägagångssätt är att man använder ett så kallat look-alike-pass, det vill säga ett riktigt pass som man köpt, lånat eller stulit från en medborgare i ett Schengenland.

På senare tid har även svenska uppehållstillståndskort (UT-kort) börjat missbrukas i stor skala. Dels för att innehavare av svenskt UT-kort och pass från hemlandet kan resa fritt till och från Sverige, dels för att utländska pass oftast är betydligt lättare att för­falska än svenska.

Det är väldigt svårt att beivra dessa brott eftersom det inte går att bevisa att personen har lånat ut eller sålt sitt UT-kort. För att stävja missbruket har exempelvis Neder­länderna placerat gränskontrollsambandsmän på de stora högriskflygplatserna. En gränskontrollsambandsmans uppgift är att upptäcka missbrukade handlingar och vid tveksamma fall bistå passkontrollanterna med språkkunskaper. I nuläget är det möjligt att ta sig via Turkiet till Sverige med falska svenska resehandlingar utan att få en enda kontrollfråga på svenska.

Verkningsfulla åtgärder måste sättas in för att stävja denna typ av brottslighet. Sverige bör utreda förutsättningarna att jobba likt Nederländerna gör med gränskontroll­sambandsmän på vissa högriskflygplatser. Dessutom bör innehavare av uppehålls­tillstånd som reser till sina hemländer fråntas sina uppehållstillstånd, då resan i sig presumerar att något skyddsskäl inte längre föreligger. Slutligen bör det införas straffansvar för den som uppsåtligen låter sitt pass användas av någon annan.

 

 

Boriana Åberg (M)