Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att reseavdraget ska utvecklas och tillkännager detta för regeringen.
För att arbetsmarknaden och människors privatliv ska fungera krävs bra möjligheter till resor. Att många kan pendla till jobbet skapar livschanser och ett större utbud av både arbetskraft och arbetstillfällen i Gävleborg och hela Sverige. Detta är i grunden ett resultat av att vi inte längre måste arbeta på samma plats där vi bor, vilket är en viktig del av ett modernt samhälle. I takt med den tekniska utvecklingen har vi kunnat pendla allt längre sträckor och därmed ökat tillväxten och välfärden.
Mot bakgrund av detta blir det också viktigt att skatter och regelverk underlättar för resande. Därför har det sedan 100 år funnits olika system med reseavdrag i Sverige. Detta är i grunden en skattereduktion för resor till och från arbetet, samt för tjänsteresor. Många hushåll skulle inte få ekonomin att gå ihop utan reseavdraget.
Hela 2,7 miljoner svenskar tar bilen till jobbet varje dag. En tydlig majoritet, närmare bestämt 61 procent, är beroende av bilen för att få vardagen att fungera. I dagsläget står bilen för 68 procent av de arbetsrelaterade resorna. Bilen är en väsentlig del av den svenska arbetslinjen.
I ljuset av detta blir slutbetänkandet från reseavdragskommittén, som tidigare i år överlämnades till regeringen, mycket olyckligt (Skattelättnad för arbetsresor, SOU 2019:36). I korta drag vill man avskaffa reseavdraget och istället införa en avståndsbaserad och färdmedelsneutral skattereduktion för längre arbetsresor. Detta betyder att mellan 250 000 och 300 000 personer i Sverige kommer att fråntas rätten till reseavdrag som en följd av förslaget om att man måste ha minst 30 kilometer till arbetet enkel väg.
Detta riskerar att göra det mindre lönsamt att jobba för många, när kostnaden för att resa till och från jobbet ökar med tusentals kronor i månaden. Allra hårdast kan konsekvenserna bli för de som bor i glesbygd och inte minst för personer med sjukdom eller funktionsvariation, enligt myndigheten Trafikanalys. Bor man utanför Vallsta i Gävleborg går det två bussavgångar per dag vilket innebär att lokaltrafik inte är ett alternativ.
Istället för att försvåra resandet. I dagsläget är avdraget för bil 18:50 kronor per mil. Detta har inte justerats på över ett decennium. Summan motsvarar inte vad det kostar att köra en modern miljövänlig bil när värdeminskning, försäkringar och bränslekostnader ska räknas in.
Riksdagen ställer sig bakom motionen om att reseavdraget borde utvecklas istället för att avvecklas i enlighet med motionen och tillkännager detta för regeringen.
Lars Beckman (M) |
|