Motion till riksdagen
2020/21:2858
av Lars Beckman (M)

Hyresmomsen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda att modernisera, förenkla och förbättra reglerna avseende den frivilliga skattskyldigheten för verksamhetslokaler (hyresmomsen) och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det finns ett akut behov av att modernisera, förenkla och förbättra reglerna avseende den frivilliga skattskyldigheten för verksamhetslokaler (hyresmomsen). Reglerna utestänger idag föreningar, vård/skola/omsorg i privat regi från lokaler samtidigt som många lokaler står tomma. Ett allt mer digitaliserat, globaliserat och konkurrensutsatt näringsliv har lett till förändringar i behov, utformning samt hållbart nyttjande av lokaler. Under pandemin har bristerna i reglerna blivit än mer synliga när lokaler och hotellrum tillfälligt används för fältsjukhus och evakueringsboende. Dagens hyresmoms är inte anpassad för dessa behov och motverkar samhällsutvecklingen.

Uthyrning av fastighet är enligt huvudregeln undantaget från moms men det finns sedan 1979 en möjlighet till frivillig skattskyldighet. Denna möjlighet medför att moms debiteras på hyran och är för många fastighetsägare en nödvändighet för att kunna göra momsavdrag på kostnader för byggnation, investeringar och drift. En realitet är att många fastighetsägare avstår från uthyrningar som inte kan omfattas av den frivilliga hyresmomsen. Dagens regler är dessutom mycket komplicerade vilket leder till hög regelbörda hos företagen och kostsamma processer hos Skatteverket och domstolar. Reglerna kan enkelt förenklas genom att utöka möjligheterna till frivillig hyresmoms genom att ta bort dagens föråldrade krav. Detta kan genomföras utan kostnad för stadsbudgeten då förändringen innebär en breddning av momsbasen. Riksdagen tillkännager för regeringen att arbeta in förändringarna i en bred skatteöversyn.

 

 

Lars Beckman (M)