Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Skatteverket bör ges i uppdrag att redovisa arbetsgivaravgiften på det årliga slutskattebeskedet i samband med en bred skatteöversyn och tillkännager detta för regeringen.
För att skattesystemet ska uppfattas som legitimt måste det vara tydligt vilka skatter och avgifter som medborgarna betalar. Ytterst är detta en fråga om demokrati. Våra gemensamma resurser är en gemensam fråga som alla måste kunna ha en åsikt om. Då krävs att kunskapen om desamma är lättillgänglig, men så är det inte alltid. Som ansvarig myndighet har Skatteverket en viktig uppgift i att vara transparent och tydlig gentemot allmänheten. Varje år skickas ett slutgiltigt skattebesked ut baserat på föregående inkomstår. Här finns en mängd uppgifter om vilka skatter som betalats under året.
Inkomstskatt, kommunal skatt, statlig skatt, begravningsavgift och public service-avgift är några av dem. Dock lyser en form av skatter med sin frånvaro, nämligen arbetsgivaravgiften. Trots namnet är arbetsgivaravgiften att betrakta som en skatt. Alla betalar denna skatt på lönen och den administreras av Skatteverket. En del går till våra sociala försäkringssystem, medan den del som kallas allmänna löneavgiften går direkt in i statskassan. Både arbetsgivarna och de anställda avstår alltså på så sätt en viss summa som ska gå till det offentliga. Däremot är kunskapen om detta låg, då de anställda inte alltid ser pengarna, eftersom många arbetsgivare inte redovisar dem på lönespecifikationer.
För att öka kunskapen borde Skatteverket redovisa hur mycket varje svensk person betalat i arbetsgivaravgift varje år. Det borde framgå tydligt på slutskattebeskedet, då detta är en väsentlig del av människors inkomst. Riksdagen tillkännager för regeringen att arbeta med ovanstående fråga i samband med en översyn av skattesystemet.
Lars Beckman (M) |
|