Motion till riksdagen
2020/21:2823
av Lars Beckman (M)

Export av klimatbonusbil


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska säkerställa en rättssäker lagstiftning som innebär att en tidigare bilägare inte ska bli återbetalningsansvarig för en klimatbonus, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Miljödepartementet har (2020-07-22 M2020/01180/R) föreslagit att den som köper en s k klimatbonusbil och får ut en bonus ska vara återbetalningsansvarig för denna i upp till fem år om bilen skulle avregistreras och exporteras. Detta skulle enligt förslaget gälla även om bilen bytt ägare. Bakgrunden är den populära Norgeexporten av miljö­bilar. Departementet pekar själva på ett antal problem med sitt förslag:

Återbetalningsskyldigheten innebär att bonusmottagaren kan behöva hålla reda på vad efterföljande köpare gör med bilen och säkerställa att köparen blir skyldig att ersätta säljaren för eventuella framtida krav på återbetalningsskyldighet om bilen avregistreras för export. Om bilen avregistreras efter försäljningen och inom femårsperioden kan tvist uppstå mellan den ursprungliga bonusmottagaren och senare köpare, i teorin i flera led. En presumtiv köpare av en begagnad klimatbonusbil kanske blir mindre benägen att köpa bilen om det finns en risk för återbetalningsskyldighet om personen i sin tur säljer bilen till någon som exporterar den.

Sannolikt kommer förslaget att skapa så stor osäkerhet hos köparna att de antingen väljer att behålla bilen i fem år eller längre eller helt avstår från köp. Istället för att skapa denna osäkerhet för marknaden för miljöbilar skulle man kunna uppnå samma effekt genom att betala ut bonusen löpande per år och med ett avtagande belopp. Då är det helt transparent för nya köpare vad som gäller och har de incitament blir bilen kvar i Sverige.

Det finns många anledningar att se över hela bonus malus-systemet. Problemet med export av miljöbonus skulle kunna lösas enligt ovan eller genom att hela bonus malus-systemet avskaffas.

 

 

Lars Beckman (M)