Sverige hamnar på plats 38 av 50 då det gäller andelen personer i åldern 18–64 år som driver ett nystartat företag. Det framgår av årets rapport från Global Entrepreneurship Monitor (GEM) som presenterades i mars 2020. Det är en rapport från ett internationellt forskningsprojekt som årligen mäter och analyserar hur det står till med länders entreprenörskap och företagande. För svenskt vidkommande visar rapporten att entreprenörskapet har ökat något sedan 2018. Men oroväckande är att det så kallade TEA-indexet (som visar ”total entreprenöriell aktivitet i tidiga stadier) placerar oss markant under genomsnittet jämfört med andra höginkomstländer. Detta är allvarligt. Enligt årets resultat rankas Sverige på plats 38 av 50 länder. Detta försvårar självklart svensk tillväxt om vi kommer att fortsätta ligga lågt framöver vad gäller andelen entreprenörer i samhället. Rapporten lyfter också problemet med att kvinnors entreprenörskap är lågt samt att svenska entreprenörer jämfört med andra länder tycks ha låga tillväxtambitioner. Det är faktiskt bara fyra länder som har en lägre andel än Sverige av företagare som planerar att anställa sex personer eller fler under de kommande fem åren. Det är en situation som förtjänar att tas på allvar.
I tidigare GEM-rapporter har det lanserats förbättringsförslag riktade mot politiken. I årets rapport sammanfattas de viktigaste slutsatserna som handlar om: långsiktiga skatteregler och andra regleringar, kompetensförsörjning och bättre matchning på arbetsmarknaden, entreprenörskapsutbildningar såsom Ung Företagsamhet (UF) men också bättre tillgång på bostäder. Det är något som Sverige på allvar måste ta till sig och upprätta en systematisk plan för. Alltför många av våra mest framgångsrika entreprenörer har lämnat landet, vilket är mycket olyckligt. Vi går inte bara miste om många arbetstillfällen utan också förebilder, vilket är nog så viktigt för unga entreprenörer. Skattesystemet måste uppmuntra och inbjuda entreprenörer att verka i Sverige till exempel vad gäller skatten på optioner, nivån på expertskatten och avdrag för företagens forskning och utveckling.
Att vi i Sverige blir mer entreprenöriella är viktigt för att stärka vårt välstånd och svensk konkurrenskraft. Det är därför viktigt att ta GEM-rapportens resultat och förslag till policyutveckling ad notam. En kommitté bör tillsättas för att med GEM-rapporten som grund analysera och ge förslag till långsiktiga åtgärder för att förbättra landets entreprenöriella klimat. Detta måtte riksdagen ge regeringen tillkänna.
Betty Malmberg (M) |
|