Motion till riksdagen
2020/21:2779
av Marléne Lund Kopparklint och Sofia Westergren (båda M)

Minska ojämlikheterna inom cancervården


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör tillsätta en utredning om hur man tar fram en långsiktig strategi för hur man ska motverka ojämlikheterna för cancerpatienter och hur tillsynen av cancervården kan stärkas för att uppnå jämlikhet mellan regionerna och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har en nationell cancerstrategi som ska utgöra grunden för arbetet med att utveckla cancervården. Strategin ska inte bara bidra till en sammanhållen kedja av vårdinsatser, utan också bidra till kunskapshöjning inom svensk cancervård. Den palliativa vården är en viktig del i strategin.

God palliativ vård bygger på fyra hörnstenar:

Tyvärr har det visat sig genom Svenska palliativregistret, att tillgången på specialistvård inom området palliativ vård, skiljer sig åt mellan de olika regionerna. Detta trots att regeringen satsat (sedan 2017 har regeringen investerat ca 90 miljoner kronor årligen) på att förbättra de nationella kvalitetsregistren. Till det förnyas också överenskommelserna mellan staten och SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, gällande en jämlik och effektiv cancervård med kortare väntetider, årligen. Vilken omfattar 447 mkr och där palliativ vård ingår.

Med tanke på de fortsatta ojämlikheterna krävs åtgärder för att alla invånare i Sverige men framförallt de svårast sjuka, ska ha tillgång till den bästa vården i rätt tid oavsett var man bor. Att regeringen tillsätter en utredning om hur man tar fram en långsiktig strategi för hur man ska motverka ojämlikheterna inom specialistsjukvården för cancerpatienter. Utredningen ska också innefatta hur man ska stärka upp tillsynen av att cancervården är jämlik regionerna sinsemellan. Utredningen ska präglas av ett systemperspektiv och konsekvensanalyser. Hur påverkas cancervården ekonomisk samt ur ett patient- och anhörigperspektiv vilka risker utsätts patienten för, genom ojämlik cancervård.

 

 

Marléne Lund Kopparklint (M)

Sofia Westergren (M)