Motion till riksdagen
2020/21:2766
av Ann-Sofie Alm (M)

En utredning om Folkbildningsrådet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en utredning bör tillsättas om hur Folkbildningsrådet kan bli en statlig myndighet alternativt inordnas under en befintlig myndighet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Folkbildningsrådet har en stor och för många viktig verksamhet att fördela statliga bidrag till.

Det har dock framkommit att Folkbildningsrådet har problem med att hålla ordning och reda i finanserna och att tillse att studieförbunden som mottager de statliga bidragen lever upp till de krav som regering och riksdag ställt.

Folkbildningsrådet har inte mäktat med att vidta nödvändiga åtgärder mot det fusk och de oegentligheter som framkommit vid granskningar, bland annat den uppmärksam­made skandalen gällande Ibn Rushd.

Folkbildningsrådet verkar sakna resurser och kunskap att stävja, granska och utreda ekonomiska oegentligheter, eller underrätta sig om kopplingar mellan nätverk när det kommer till att granska och syna islamistisk, odemokratisk, antisemitisk och därtill kvinnonedvärderande verksamhet som uppdagats fått folkbildningsbidrag. Det här blir extra problematiskt eftersom Folkbildningsrådet är en ideell förening med myndighets­uppdrag och därmed inte lyder under offentlighetsprincipen i alla led.

Svenska skattepengar ska inte kunna fuskas bort.

Svenska skattebetalares pengar ska inte hamna i odemokratiska krafters fickor.

Svenska skattekronor ska inte bekosta spridning av antisemitism eller användas för att förespråka dubbla juridiska regelverk för kvinnor och män i ojämställda läror.

Januariavtalet stipulerar en genomlysning av befintliga förordningar och myndig­hetsinstruktioner som även omfattar regelverket för statsbidrag till studieförbund.

Jag anser att det är långt ifrån tillräckligt för att säkerställa att offentliga medel inte betalas ut till föreningar som sanktionerar antisemitism och hedersrelaterad brottslighet.

Det bör därför snarast tillsättas en utredning om hur Folkbildningsrådet istället för en ideell förening kan bli en statlig myndighet alternativt inordnas under en myndighet, i syfte att säkerställa att studieförbundens offentligt tilldelade medel inte hamnar hos människor eller föreningar som i sin verksamhet bryter mot grundläggande demokra­tiska värderingar.

 

 

Ann-Sofie Alm (M)