Motion till riksdagen
2020/21:2755
av Ann-Sofie Alm (M)

En nationell flygstyrelse


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda att instifta en nationell flygstyrelse och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En nationell flygstyrelse i syfte att återstarta och utveckla vår svenska flygindustri ligger akut i tiden. 

Inom det flygtekniska området finns idag en samverkan mellan civil, dual-use och multi-use samt strikt militär teknologi. Innovationssystemen för dessa teknologier är positionerade regionalt, nationellt, bilateralt internationellt samt multinationellt.

Vad som behöver utvecklas är samverkan avseende finansiering över departements­gränserna. Idag är flyget påverkat av beslut inom Utbildningsdepartementet, Närings­departementet, Försvarsdepartementet och Finansdepartementet. En samverkan över departementsgränserna i detta syfte har föreslagits av de forskningsfinansierade myndig­heterna i deras remissvar till regeringens forskningsproposition.

En nationell flygstyrelse likt vår rymdstyrelse skulle fylla sin funktion genom att den svenska innovativa flygindustrin fortsatt skulle ha sin självklara plats i främsta ledet i internationella forskningsprojekt. En mycket viktig del i att locka innovationskraft och internationell spetskompetens till Sverige och därmed behålla och fortsatt utveckla en mycket attraktiv arbetsmarknad i Sverige.

 

 

Ann-Sofie Alm (M)