Motion till riksdagen
2020/21:2742
av Arin Karapet (M)

Återinför tunnelbanepolisen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inleda en dialog med polisen om att tunnelbanan bör bli en prioriterad plats i polisens arbete genom inrättande av en särskild tunnelbanepolis och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För ett par decennier sedan patrullerade ett hundratal poliser särskilt nere i och omkring Stockholms tunnelbana. I dag är dessa i princip utraderade och det är generellt mycket låg närvaro av synliga poliser. Ordningsvakter, väktare och särskilda trygghetsvärdar fyller i dag denna trygghetsfunktion för resenärerna i tunnelbanan.

En jämförelse med New York visar att brottsligheten i tunnelbanan har minskat markant sedan 90-talet. Den före detta polischefen för NYPD, som nu är trygghetschef för tunnelbanan där, menar att en hög polisnärvaro är avgörande för att dels öka trygg­heten och minska brottsligheten.

I New York finns idag runt 2 500 poliser med särskilt uppdrag att bevaka just tunnel­banans 469 stationer. Skulle det överföras till en svensk kontext där tunnelbanan har 100 stationer innebär det att det skulle finnas cirka 500 poliser med detta uppdrag. Men som alla tunnelbaneresenärer ser dagligen är det mycket låg närvaro av synliga poliser i Stockholms tunnelbana.

Det görs drygt en miljon resor dagligen i tunnelbanan, det kan liknas med ett blod­omlopp som binder ihop hela Stockholms kollektivtrafik, det är vårt ansvar att ta det på allvar. Det handlar om att öka tryggheten och säkerheten för resenärerna, men också om att rättsvårdande myndigheter bättre ska kunna förebygga och klara upp brott som drab­bar våra resenärer i och omkring tunnelbanan.

Det måste finnas fler synliga poliser i vår kollektivtrafik och i vår tunnelbana. Tunnel­banepolisen, som fanns förut, måste återupprättas och bekämpa otryggheten under dyg­nets alla timmar. Behovet är större idag då antagonistiska hot såsom terrorism mot Sverige är mer påtaglig idag, än vad det var när vi senast hade en fungerande tunnelbane­polisverksamhet.

Tunnelbanan är inte en Stockholmsfråga, utan ett riksintresse. Vi behöver därför inleda en dialog med polisen om att tunnelbanan blir en prioriterad plats i polisens arbete. Det är ytterst en resursfråga regeringen med ansvarig minister måste ge förutsätt­ningar för detta arbete.

 

 

Arin Karapet (M)