Motion till riksdagen
2020/21:2739
av Arin Karapet (M)

Folkbildningsrådet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att frånta Folkningsbildningsrådet dess uppdrag och flytta över tilldelningen av statsbidrag till en befintlig myndighet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Folkbildningsrådet är en ideell förening med vissa myndighetsuppdrag vars huvudsak­liga uppdrag är att fördela statsbidrag till folkbildningen, givna av riksdagen och reger­ingen. Statsbidragen till Sveriges folkhögskolor och studieförbund uppgår till mer än 4  miljarder kronor per år, varav 1,8 miljarder kronor fördelas ut på tio studieförbund.

Folkbildningsrådet har vid flera tillfällen visat att de inte är kapabla att sköta sin uppgift med att säkerställa att skattemedel som är avsedda för främjande för en fri och självständig folkbildning, inte ska hamna i orätta händer i form av systematiserat fusk och/eller att pengar betalas ut till organisationer vars egentliga syfte är att underminera och motarbeta vårt demokratiska samhällsskick och de värderingar de bygger på. 

Statsbidragen till Studieförbunden delas in tre delar. Organisationsbidrag (10 %), tillgänglighetsbidrag (8 %) och verksamhetsbidrag (82 %). Den största delen av studie­förbundens statsbidrag går till verksamheten. Verksamhetsbidraget speglas av studieför­bundens verksamhet. Eftersom studiecirklarna är den största delen av studieförbundens verksamhet går också största delen av bidraget till dem. Därefter rapporterar studieför­bunden varje år hur omfattande verksamhet de har bedrivit i de olika formerna. Året efter fördelar Folkbildningsrådet pengarna i proportion till den inrapporterade verksamheten.

Man kan säga att fördelning av statsbidragen som folkbildningsrådet betalar ut byg­ger på en tillitsmodell, då studieförbunden både är mottagare och granskare då det är själva som sköter att allting går rätt till genom uppföljning, granskning och kontroll. En sådan modell har uppenbara risker och öppnar för tvivelaktig beteende och fusk. Vilket blev väldigt tydligt i augusti månad det här året när det uppdagades att flertalet studie­förbund i Järvaområdet i Stockholm satt i system att inrapportera aktiviteter som de sedan fått bidrag för, i själva verket aldrig ägt rum. Granskningen visar även på att lokalhyror betalats vid flera tillfällen för samma lokal. 

Genom åren har det även riktats stark kritik mot studieförbundet IBN Rushd som fått otaliga miljoner kronor genom åren i statsbidrag, 2019 fick de 27 miljoner kronor enligt Folkbildningsrådets verksamhetsberättelse. Folkbildningsrådet beställde på egen begäran en rapport från professor Erik Amnå som presenterades under hösten 2019. I rapporten kunde man inte fastslå att det finns organisatoriska kopplingar mellan IBN Rushd och Muslimska brödraskapet, samtidigt fastlår man att det kan finnas idémässiga anknytningar mellan organisationerna. Vidare har samma kritik mot IBN Rushd riktats från välrenom­merade forskare som är specialister inom områden, bland annat dr Magnus Norell som skrev en rapport om Muslimska Brödraskapet på uppdrag av MSB där man fastslår att det finns kopplingar mellan IBN Rushd och Muslimska brödraskapet. Det fastlår även Magnus Ranstorp, docent i statsvetenskap.

Mot den bakgrunden bör en befintlig myndighet ta över tilldelningen av statsbidragen såväl som uppföljning och kontroll. En tänkbar myndighet är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor som har lång erfarenhet av att fördela statsbidrag och som här om året fick rätt i kammarrätten mot Sveriges unga muslimer då de brustit i kraven att respektera demokratins idéer. Därför bör riksdagen tillkännage för regeringen att över­väga att frånta Folkningsbildningsrådets uppdrag och flytta över tilldelningen av stats­bidrag till en befintlig myndighet. Detta för att välskötta studieförbund och folkhögskolor inte ska bli lidande och ifrågasatta av allmänheten, samt att skattemedel går till det de är avsatta för.

 

 

Arin Karapet (M)