Motion till riksdagen
2020/21:2738
av Arin Karapet (M)

Sänkt skatt på tjänstepension för ett ökat respektavstånd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur respektavståndet kan öka genom förändrad skatt på tjänstepension och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Respektavståndet är ett vedertaget begrepp som beskriver skillnaden i pensionskuverten mellan den som arbetat ett helt yrkesliv jämfört med den som arbetat deltid, varit arbets­lös eller den som kommit till senare i livet.

Pensionen brukar delas in i tre delar illustrerad som en pyramid. Den beskrivs ofta som tredelad, allmän pension, tjänstepension och privatpension. Det sistnämnda är fri­villigt och upp till var och en att se efter.

Enligt Pensionsmyndighetens beräkningar omfattas cirka nio av tio av alla anställda på svensk arbetsmarknad av någon form av tjänstepension genom sin anställning. Stor­leken på avsättningen och dess utformning kan se lite olika ut beroende på om du arbetar inom stat, kommun eller i det privata näringslivet. Alla anställda som arbetar på en arbets­plats där det finns ett kollektivavtal har rätt till tjänstepension.

Då tjänstepensionen är en väldigt förekommande förmån på svensk arbetsmarknad erbjuder även många arbetsgivare som inte ingått i ett kollektivavtal sina anställda tjänstepensionsavsättningar genom fristående lösningar.

En grundbult i vårt pensionssystem är att det ska löna sig att ha arbetat ett helt yrkes­liv och betalat in sin beskärda del till vår gemensamma välfärd. Dessvärre ser det inte ut så idag. På ålderns höst när nyblivna pensionärer efter ett helt arbetsliv jämför sin pension med någon som inte arbetat upptäcker de allt för ofta att det inte skiljer sig nämnvärt. Den som arbetat, och därmed gjort sig förtjänt till allmän- och tjänstepension, får när skatten dragits ungefär lika mycket kvar i plånboken som någon med garantipension och bostadstillägg. SPF redovisade tidigare i år beräkningar på hur stort respektavstånd personer inom några vanliga yrken kan förvänta sig jämfört med någon som inte arbetat. Exempelvis är respektavståndet mellan en pensionär med fullt grundskydd inte större än några hundralappar för undersköterska och kan till och med vara negativt för ett vård­biträde efter ett helt arbetsliv. Med andra ord är respektavståndet oftast väldigt litet och ibland obefintligt.

Det är inte värdigt att någon som jobbat och slitit ett helt arbetsliv inte får mer i pension än någon som knappt bidragit med en krona till det offentliga. Det ska inte bara löna sig att arbeta i Sverige, det måste ha lönat sig för en pensionär att ha arbetat. Skill­naden mellan de som arbetat ihop till sin pension och de som inte har gjort det måste bli större. Respektavståndet kan ökas genom att tjänstepensioner inte likställs med övriga inkomster som beskattas inom inkomstskattelagen.

 

 

Arin Karapet (M)