Motion till riksdagen
2020/21:2715
av Ida Drougge (M)

Så kan vi få fler anmälda till organdonationsregistret


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten för Skatteverket att, i samband med deklarationen, samla in uppgifter om organdonation och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Varje år genomförs drygt 800 organdonationer i Sverige samt 1 300 vävnadstrans­plantationer. Transplantationer som räddar liv. Samtidigt är bristen på både organ och vävnader stor. Över 800 svenskar står idag i kö för en organtransplantation och omkring 3050 personer dör varje år i väntan på en organtransplantation. Det råder exempelvis brist på hjärtklaffar till små barn. Även vävnader kan som sagt rädda liv och avsevärt förbättra en persons livsvillkor och som ett exempel kan en hornhinna från en avliden person förbättra synen för upp till fem andra personer.

I dagsläget finns omkring 1,7 miljoner svenskar anmälda till donationsregistret. Donationsregistret medför betydande fördelar vid organdonation, då en familj i den yttersta av kriser inte behöver ta ställning till frågeställningen hur den avlidne skulle se på att donera sina organ. Informationskampanjer har genomförts för att locka fler till registret, men ytterligare insatser behövs.

En möjlighet vore att ge Skatteverket i uppdrag att, i samband med deklarationen, samla in uppgifter om organdonation. På så vis får alla i Sverige en enkel möjlighet att ta ställning kring sina egna preferenser för organdonation, och antalet i organregistret skulle troligtvis öka markant.

Låt oss rädda liv!

 

 

Ida Drougge (M)