Motion till riksdagen
2020/21:2712
av Mats Berglund (MP)

GMO- och GMM-märkning av livsmedel, råvaror och grödor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tydligare märka livsmedel, råvaror och grödor som innehåller eller har framställts av GMO eller GMM så att konsumenter lättare kan göra upplysta val och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Själva begreppet GMO kan tolkas och förstås på fler sätt än ett. De som är positivt inställda till GMO kallar GMO för genmodifierade organismer, medan den som har en kritisk inställning kallar GMO för genmanipulerade organismer. Oavsett begrepp och inställning finns ett behov att tillgodose konsumenter på marknaden med tydligare krav på märkning av livsmedelsproduktionen i hela livsmedelskedjan.

Idag ställer EU-lagstiftningen hårda krav på märkning av GMO. Syftet är att konsumenter genom tydlig märkning ska få möjlighet att kunna göra medvetna val mellan GMO-livsmedel och andra livsmedel. Här finns dock en gråzon, då vissa enzymer, aminosyror och vitaminer, så kallade GMM, genmodifierade mikro­organismer, är undantag från märkning.

Ytterligare gråzon är utfodringen till djur i kött-, ägg- och mejeribranschen. Där behöver inte produkter som blir till av djur som utfodrats med GMO- eller GMM-foder märkas.

Därför föreslår jag att alla livsmedel, grödor och produkter i hela livsmedelstill­verkningen som innehåller GMO och/eller GMM eller har framställts av GMO och GMM ska märkas. På ett livsmedel kan det till exempel stå: framställd av genetiskt modifierad rapsolja och genetiskt modifierade mikroorganismer eller att hönsen har tilldelats vitaminer som innehåller GMM.

Ansvaret för märkning tillfaller livsmedelstillverkaren som skall följa de nya riktlinjerna så att innehållet av GMO och GMM i produkter märks och synliggörs på ett mycket tydligare sätt på marknaden. Vidare skall varje livsmedelstillverkare även ansvara för att informera nästa led i handelskedjan om livsmedlet innehåller GMO och/eller GMM.

 

 

Mats Berglund (MP)