Motion till riksdagen
2020/21:2699
av Leila Ali-Elmi (MP)

Fritid fri från arbete


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av stärkt skydd så att arbetstagare inte ständigt förväntas vara tillgängliga för sin arbetsgivare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I arbetstidslagen står att tid som en förväntas vara på arbetsstället för att vara redo att jobba om det behövs ska räknas som jourtid. Idag är dock verkligheten att många förväntas vara tillgängliga för telefonsamtal, hålla koll på mailen eller vara tillgänglig för kunder och kontakter när man bara är hemma utan att det räknas som jourtid. Att ständigt vara uppkopplad och nåbar skapar oerhört mycket stress, och detta fenomen är något både Frankrike och Italien nyligen antagit nya lagar mot. Det behövs en ändring i arbetstidslagen som slår fast att den tid du inte arbetar får din arbetsgivare inte höra av sig till dig eller förvänta sig att du håller koll. Förväntas man vara tillgänglig eller bevaka mailen även utanför arbetstid och utanför arbetsplatsen måste det regleras särskilt i anställningsavtalet.

Arbetsmiljöverket arbetar med rekommendationer som syftar till att skapa lokala överenskommelser på arbetsplatserna, helt i linje med den svenska modellens strävan efter minimal arbetsrättslagstiftning och uppmuntran till välvilja mellan arbetsmark­nadens parter. Jag anser att det är angeläget att utöka Arbetsmiljöverkets uppdrag och befogenheter i området, i syfte att bättre efterleva befintlig lagstiftning.

 

 

Leila Ali-Elmi (MP)