Motion till riksdagen
2020/21:2693
av Cassandra Sundin och Aron Emilsson (båda SD)

Vindkraft i fjällmiljöer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjliga åtgärder mot utbyggnad av vindkraft i fjällmiljöer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vindkraftparker byggs på många platser i landet, däribland i miljöer med högt natur- och kulturvärde. Detta påverkar områdena negativt på många olika plan, utvecklings­möjligheterna minskar, liksom även attraktionskraften.

Gällande fjällområdena finns ytterligare aspekter att ta hänsyn till. Samernas ren­betesmarker störs, turismen riskerar minska, den regionala utvecklingen stannar av och det enorma värdet av vårt natur- och kulturarv förstörs. Att kalla byggande av industri­anläggningar i de få delar av orörd natur vi har kvar för miljövänligt ger en felaktig bild av de faktiska negativa effekter på miljön som det medför.

Att bygga en vindpark mitt i ett storslaget och vidsträckt landskap med orörd vild­mark är inte på något sätt försvarbart då det påverkar många människor under många år. Landskapsbilden går från orörd och storslagen fjällmiljö till industripark. Den storslag­na naturen, utsikten, tystnaden och orördheten upphör att existera. Dessutom får hela kartan för områdets fjällturism ritas om.

Vindkraftens produktion beror helt på en så osäker och instabil företeelse som vind­ens styrka, vilket kräver ytterligare en elkraftkälla när det inte blåser tillräckligt. Vind­kraften som elkraftkälla är därmed helt opålitlig och de störningar den medför gör den inte motiverad.

Med anledning av ovanstående är det av stor vikt att se över hur utbyggnaden av vindkraft i miljöer med högt natur- och kulturvärde kan motverkas med hänsyn till vår natur och miljö.

 

 

Cassandra Sundin (SD)

Aron Emilsson (SD)