Motion till riksdagen
2020/21:2678
av Bengt Eliasson (L)

Hallands infrastruktur


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur det snarast kan göras satsningar på infrastruktur som stärker tillväxten i Halland och övriga Väst- och Sydsverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Halland är ett starkt växande län som har del i både den västsvenska tillväxten med Göteborg i centrum samt den sydsvenska med Malmö/Köpenhamnsregionen som till­växtmotor. Halland är en viktig del i stråket Oslo–Köpenhamn/Hamburg men också en del av den s.k. Gnosjöregionen, och gränsar till både Boråsregionen och Jönköpings län.

Väg- och järnvägstransporterna behöver kunna stödja ett lokalt och regionalt pend­lingsbehov och samtidigt främja och stärka handel och hållbara transporter av gods. Hamnarna i Halmstad och Varberg är framgångsrika och kan expandera än mer om det understöds av bättre infrastruktur. Kommunerna i norra Halland är redan integrerade i Göteborgsregionens arbetsmarknad och potentialen att ytterligare knyta samman Halland med Skåne kan utvecklas ytterligare. Samverkan mellan kommuner i Entreprenörsregio­nen inkluderar inlandskommuner i Jönköpings, Kronobergs och Västra Götalands län, samt Hylte, Falkenberg och Halmstad i Halland. Utveckling ska ske i samverkan och med hänsyn tagen till att med rätt investeringar stärka hela Halland. Det finns ett stort behov av att vårda och stärka den statliga infrastrukturen och att utveckla den för fram­tida behov i samverkan med planering och satsningar på exempelvis regional kollektiv­trafik, vägnät, näringslivet och utbildningsplatser.

Detta innebär att det behövs omedelbara satsningar på att förbättra befintlig järn­vägsinfrastruktur och trafik så att det blir lättare att arbetspendla i öst-västlig riktning vilket innebär upprustning och utbyggnad av Halmstad–Markaryd, Halmstad–Nässjö och Varberg–Borås. Öka kapaciteten på Västkustbanan in till Göteborg med utbyggnad till fyra spår på sträckan Kungsbacka–Almedal. Möjliggöra för ytterligare tågstopp i Åsa med pendeltåg Varberg–Göteborg som vidgar arbetsmarknadsregionerna och ytter­ligare förstärker tillväxten.

Riksvägarna 153 och 154 leder till Skandinaviens största besöksmål med drygt 4 miljoner besökare per år. Riksväg 26 – Nissastigen – och Riksväg 41 – VarbergBorås – är viktiga pulsådror för gods och persontrafik. Vägarna, främst 153 och 154, är bitvis i mycket undermåligt skick för den höga belastningen och behöver omedelbart byggas ut.

 

 

Bengt Eliasson (L)