Motion till riksdagen
2020/21:2669
av Malin Danielsson (L)

Moderna förvärvslån för förstagångsköpare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en utredning för att ta fram hur ett modernt förvärvslån för förstagångsköpare kan utformas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Undersökning på undersökning, däribland Hyresgästföreningens egna, visar att en majoritet av svenskarna vill äga sitt egna boende. Samtidigt har förutsättningar för att bygga fler bostadsrätter och egnahem försvårats av ytterligare amorteringskrav och höga kalkylräntor. Färre har möjlighet att ta sig in på den ägda bostadsmarknaden trots att de har sparat ihop till kontantinsatsen.

Under slutet av 80-talet och början av 90-talet fanns något som kallades förvärvslån. Det riktade sig till flerbarnsfamiljer som var berättigade till bostadsbidrag. Kommunala nämnder fattade beslut om att ingå borgen för lånet för familjen.

På dagens bostadsmarknad är det långt ifrån bara flerbarnsfamiljer med ansträngd ekonomi som stängs ute från den ägda marknaden. Undersökningar visar att unga vuxna med relativt höga inkomster och som sparat ihop en kontant insats ändå inte klarar bankernas ”kvar att leva på-kalkyl” och därmed inte får lån.

Det är dags för ett nytt modernt förvärvslån som riktas sig till förstagångsköpare så att fler kan komma in på den ägda marknaden. Det är inte bara bra för individen utan kommer även stimulera nyproduktion av nya bostäder.

En utredning bör skyndsamt tillsättas för att utreda hur ett modernt förvärvslån för förstagångsköpare kan utformas.

 

 

Malin Danielsson (L)