Motion till riksdagen
2020/21:2663
av Maria Nilsson (L)

Lyft Göteborg och Västsverige efter coronakrisen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör tillsätta en speciell samordnare för Västsverige med syftet att kartlägga vilka insatser regeringen behöver komma med för att stärka förutsättningarna för en återstart av näringslivet, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Göteborg är en av de regioner i Sverige som har drabbats hårdast i spåren av corona­krisen. Västsverige är i mångt och mycket motorn i svensk industri. I Göteborg samsas stora industrier såsom Volvo och SKF med besöks-, mötes- och evenemangsföretag. Det är två sektorer som sett stora tapp i spåren av den ekonomiska krisen som följt av corona. I juni 2020 rapporterades det att Göteborg officiellt gått in i en lågkonjunktur. Västra Götalandsregionen är den region i Sverige som har varit mest flitig att använda korttids­permitteringar. Enligt siffror från Västsvenska handelskammaren var i juni 141 000 av de cirka 165 000 som är anställda inom svensk fordonsindustri korttidspermitterade. När dessa sektorer drabbas sker en dominoeffekt på hela näringslivet och följaktligen hela samhället.

Det har från tid till annan funnits förslag på att lokalisera fler myndigheter till Göte­borg. Det skulle naturligtvis vara välkommet men kommer inte att lösa de akuta problem som västra Sverige och framför allt Göteborg står inför.

Särlösningar för enskilda kommuner eller ens regioner är sällan god eller effektiv politik i längden. Men i den tid ekonomiska kris som nu samhället befinner sig i finns det skäl att även ompröva tidigare ställningstaganden. I den svåra situation som nu uppkommit krävs extra uppmärksamhet, insatser och ansatser riktade mot Västsverige och Göteborg.

 

 

Maria Nilsson (L)