Motion till riksdagen
2020/21:2657
av Maria Nilsson (L)

Öka myndigheters operativa förmåga


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur myndigheters operativa förmåga kan stärkas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under coronakrisen har det krävts snabba omställningar i Förvaltningssverige. Myndig­heter som i vanliga fall är strategiska har tvingats att bli operativa. I den omställningen har det visat sig finnas en stor förbättringspotential.

Svenska förvaltningssystem är med rätta trögflytande. Vi bygger vår lagstiftning på gedigna utredningar som sedan implementeras via lagar, förordningar och direktiv. Svenska myndigheter är stora medan våra departement är förhållandevis små. Vi är också mycket måna om att bevara principerna om myndigheternas självständighet. Regeringen kan styra hur myndigheterna ska arbeta via lagar, direktiv och reglerings­brev. Men regeringen får aldrig styra över hur myndigheten använder lagarna. Detta är en väsentlig skillnad jämfört med många andra länder där ett statsråd har makt att direkt ingripa i myndigheternas löpande arbete.

Det är en ordning som ska bevaras. Däremot behöver även strategiska och så kallade expertmyndigheter kompetens och förmåga att arbeta operativt. Den pandemi som vi fortfarande befinner oss i har visat att det behovet är stort. I situationer som denna krävs korta ledtider och förmåga att identifiera effektiva beslutsled. Det är signifikant att för­svarsmakten under pandemin har, efter begäran, lånat ut officerare som stöd till staben både på socialstyrelsen och på länsstyrelsen.

 

 

Maria Nilsson (L)