Motion till riksdagen
2020/21:2645
av Ann-Britt Åsebol och Ann-Charlotte Hammar Johnsson (båda M)

Försäkringskassans beslutsstöd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regelverket samt Försäkringskassans beslutsstöd behöver bli tydliga, så att vi får en liktydig bedömning av alla sjukintyg oavsett handläggare, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige har sjukskrivningstalet varierat kraftigt under 2000-talet. Från en nivå på drygt 860 000 sjukskrivningar 2002 till hälften så många 2010. Under senare år har psykisk ohälsa kommit att svara för en allt större del av sjukskrivningarna. Totalt var nästan 600 000 personer sjukskrivna under 2019.Under 2010 nådde sjukskrivningarna en historiskt låg nivå. Bakom utvecklingen låg bland annat att många sjukskrivna för­tidspensionerades i början av 00-talet samt en större reform som genomfördes 2008. Målet med reformen var att genom en mer aktiv sjukskrivningsprocess bland annat för­korta sjukfrånvaron och undvika att individer fastnar i mycket långa sjukskrivningar. Genom den så kallade rehabiliteringskedjan infördes bedömning av den sjukskrivnes arbetsförmåga vid vissa fastställda tidpunkter: 90, 180 och 365 dagar. Rehabiliterings­kedjan innebär att den sjukskrivnes arbetsförmåga bedöms mot fler arbetsuppgifter och arbeten över tid.

I det försäkringsmässiga beslutsstödet står det idag att efter dag 180 ska den sjuk­skrivne som saknar arbetsförmåga bedömas mot alla förekommande arbeten på arbets­marknaden.

Det är många som får avslag på sin sjukskrivning efter dag 180 och ska då prövas mot hela arbetsmarknaden oavsett om personen har arbetsförmåga eller inte. Riksrevi­sionen har granskat en rad myndigheter bland annat Försäkringskassan om hur de han­terar denna fråga gällande återgång i arbetet och här konstateras tydligt att det finns förbättringsområden.

Knappt hälften av dem som nekas sjukpenning är åter i ordinarie arbete och omfatt­ning 612 månader efter avslagsbeslutet. Många återvänder i en ny sjukskrivningsperiod inom 915 månader. Det saknas en plan för återgång i arbete hos 1/3 av de sjukskrivna och Försäkringskassan saknar information om arbetsgivarens insatser i 25 % av alla fall.

Alla personer som vid ett avslagsbeslut ska erbjudas ett omställningsmöte får inte detta. Det finns en rad otydligheter i Försäkringskassans beslutsstöd och det saknas tyd­ligt regelverk så att vi får en liktydig bedömning av alla sjukintyg oavsett handläggare. Det behöver åtgärdas.

 

 

Ann-Britt Åsebol (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)