Motion till riksdagen
2020/21:2621
av Sten Bergheden (M)

Sänk slakteriavgifterna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att sänka slaktdjursavgifterna och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Lantbruket i Sverige är missgynnat i förhållande till andra länder i EU. Sveriges lantbrukare får betala högre skatter och har dessutom en stor arbetsbörda med diverse olika specialregler som styr lantbrukets verksamhet. Detta snedvrider konkurrensen och missgynnar Sveriges lantbrukare.

Trots att Sverige har antagit en livsmedelsstrategi om att öka svensk livsmedels­produktion så sker inga politiska steg eller några skattesänkningar i den riktningen, ej heller några avgiftssänkningar eller regelförenklingar som gör att konkurrenskraften skulle kunna stärkas och öka svensk matproduktion. 

En avgift som slakteriavgiften är en dyr kostnad för landets lantbrukare och slakte­rier som skulle kunna sänkas eller tas bort helt i syfte att stärka lönsamheten och kon­kurrenskraften för svenskt lantbruk och livsmedelsproduktion. Därför måste regeringen se över möjligheten att sänka slaktavgifterna för att därmed stärka konkurrenskraften och minska regelbördan.

 

 

Sten Bergheden (M)