Motion till riksdagen
2020/21:2608
av Sofia Westergren (M)

Rådgivningspaket i stället för nya miljölagar och förordningar för hästägare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ett hästrådgivningspaket bör användas i det framtida arbetet med miljörådgivning för hästhållare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under sommaren har man kunnat följa debatten kring rapporten från Övergödnings­utredningen med tillhörande bilaga 4 med rubriken ”Underlag till förordning om miljö­hänsyn vid hästhållning”. I bilagan finns det ett tydligt uppdrag till fortsatt utredning. Det kan också tilläggas i sammanhanget att en förordning inte behöver gå via riksdagen som är proceduren vid lagstiftning.

I utredningen tar man bland annat upp att Jordbruksverket och SLU bör få i uppdrag att ta fram underlag till nya bestämmelser om miljöhänsyn för hästhållare. Eftersom utredningen fastslår att det behövs nya bestämmelser gällande hästnäringens påverkan kan det tolkas som att utredningen föreslår att det ska tillsättas en utredning kring regler för hästhållare.

Problematiken med övergödning är dock ett faktum, och vi är alla överens om att saker måste göras för att förebygga detta miljöhot. I det arbetet har det framkommit andra förslag på lösningar som inte innebär nya bestämmelser för hästhållare, exempel­vis det nya hästrådgivningspaketet i Greppa Näringen, som utvecklas och testas på gårdar. Denna miljörådgivning skulle sannolikt få stor efterfrågan i hästbranschen och ge positiva effekter på miljön. Detta framhålls som en bättre väg att gå än ny lagstift­ning som grundas på de aspekter som utredaren i Övergödningsutredningen lyfter fram och som flera aktörer inom hästbranschen framhåller som mycket försvårande i sina verksamheter.

 

 

Sofia Westergren (M)