Motion till riksdagen
2020/21:2605
av Sofia Westergren (M)

Indexering av bränsleskatterna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avskaffa den extra indexering av bränsleskatterna som finns utöver den sedvanliga indexeringen av bränsleskatterna (KPI) och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sedan 2014 har den rödgröna regeringen höjt bensinskatten med nästan två kronor litern inklusive moms. Trots att finansminister Magdalena Andersson före valet 2014 sade att hon såg inget behov av att höja bränsleskatterna. Som om detta inte var nog komplet­terades 2017 den sedvanliga indexomräkningen av bränsleskatterna med två extra pro­centenheter. Det innebär att skatten höjs med mer än vad som krävs för att hålla jämna steg med prisutvecklingen (KPI). Detta sker utan någon som helst debatt eller riksdags­beslut.

Straffbeskattningen av bilisterna måste upphöra. Även om framtiden är osäker att sia om, finns det bedömningar som gör gällande att bensinpriserna, med reduktionsplikten inräknad, kan komma att stiga med 3,60 kronor per liter till år 2025 om den extra index­eringen inte upphör. Det är ett dråpslag mot landsbygden som Socialdemokraterna säger sig vilja värna.

I stora delar av landet är människor beroende av bilen för en fungerande vardag. Det finns ingen tunnelbana och det är långt mellan bussarna. Skulle det dessutom finnas busstrafik så rekommenderas vi av Folkhälsomyndigheten att så långt möjligt undvika kollektiva färdmedel under coronapandemin. De ständigt stigande skatterna på bränslet leder endast till att staten gräver större gropar i människors plånböcker, de leder inte till att människor slutar köra bil. Bilen är en oumbärlig och omistlig del av livet utanför Stockholms tullar.

Linköpings universitet har i en rapport visat att vägtransportsektorn, då inte endast personbilar, utan även övriga trafikslag som nyttjar vägarna, inbringar 97 miljarder kronor i skatteintäkter till staten varje år.  De statliga utgifterna för vägtransportsektorn, inklusive myndigheterna, uppgick 2018 till 33 miljarder. Det är således en rejäl ”vinst” staten gör budgetmässigt på vägtransporterna.

Vägtrafiken ska givetvis betala de samhällsekonomiska kostnader den orsakar. Men vägtrafikens klimatproblem löses inte genom att slå ut landsbygden. Dagens beskattning är orättfärdig och vägtrafiken på landsbygden betalar långt mer än den kostar samhället.

Utan bilen stannar Sverige. Det är dags att avskaffa den orättfärdiga extra indexering­en av bränsleskatterna!

 

 

Sofia Westergren (M)