Motion till riksdagen
2020/21:2594
av Sofia Westergren m.fl. (M)

Bonus–malus och WLTP


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheterna att ersätta bonus–malus-systemet med en mer balanserad, konkurrenskraftig och rättvis fordonsbeskattning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Bilars bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp testas på ett nytt sätt. Den nya testmeto­den, den så kallade körcykeln, heter WLTP. I den nya modellen ingår fler accelerationer, inbromsningar, olika temperaturer och vikten på extrautrustning. Den nya modellen ger högre värden än med den tidigare metoden.

Sverige överimplementerar EU-direktiv och gör mer än vad EU förväntar sig. Sverige har bestämt sig för att beskatta WLTP-värdet från 95 mg/km, medan EU-direktivet anger att det ska mätas och då från 150 mg/km. EU lägger sig inte i den exakta beskattningen som är ett resultat av WLTP.

Just husbilar kommer att drabbas hårt och oskäligt av de nya reglerna. En extra kost­nad på så mycket som 30 000 kr/år kan det bli för en privat husbilsägare. Husvagnen däremot går fri från dessa ökade kostnader, trots att bilen som drar kommer att förbruka mer bränsle när den drar husvagn.

Turism inom Sverige brukar omnämnas som en framtidsbransch och något som brukar framhållas positivt. I Turismens årsbokslut 2018 omsattes 337 miljarder kronor och det ökade med 6 procent jämfört med året innan. Det är många som får sitt första jobb inom turistnäringen, både svenskfödda och utlandsfödda.

I samhällsdebatten talar allt fler om flygskam och att ett bättre alternativ är att semestra inom landet. Ska det semestras inom landet eller i grannländerna så görs det smidigt med husbil. Med bonusmalus straffbeskattas ett beteende som det tidigare upp­muntrats till. Det går att se en parallell med dieselbilar som var miljövänliga ena dagen för att sedan straffbeskattas som miljöbovar nästa dag.

Regeringen borde agera för att stoppa den oskäliga skatten på husbilar. Det är en obefogad skatt som sätter krokben för turism, sysselsättning och tillväxt. Det är inte försvarbart att låta radikala och oskäliga skattehöjningar straffa ut en hel bransch och en specifik fordonstyp.

 

 

Sofia Westergren (M)

 

Lars Beckman (M)

Jan Ericson (M)

Kjell Jansson (M)