Motion till riksdagen
2020/21:2592
av Sofia Westergren och Camilla Waltersson Grönvall (båda M)

Stoppa olagliga körkort


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att ta fram en konkret handlingsplan och att denna i sådana fall skyndsamt bör implementeras för att få bort olagliga körkort och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I dag ställs höga krav för att kunna ta körkort. Det finns tillika krav på extra utbildningar för yrkestrafiken för att de ska vara godkända. Dock är det många som kör på vägarna utan ett lagligt körkort och som saknar den kunskap som krävs för att ha ett

körkort. Ur ett trafiksäkerhetsperspektiv är detta en stor risk och något som omedelbart

måste kommas till rätta med. Det är oacceptabelt att regeringen och polisen inte tar tag i

problemet. Vi bör arbeta mer aktivt för att EU ska ta sitt ansvar så att de utformar

körkorten på ett sätt som gör att det är svårare att förfalska. Även validering av körkort behöver ses över. Vittnesuppgifter om bristfälliga körkunskaper ger ändå möjligheten att växla ett utländskt körkort till ett svenskt körkort. Likabehandlingsprincipen behöver gälla, och prov behöver i vissa fall göras för att säkerställa att validering kan ske. Som det är nu att behöva tvivla på att de som innehar ett svenskt körkort är ett misslyckande.

Regeringen och polisen måste därtill ta sitt ansvar och överväga att utforma en

konkret plan för vad som krävs för att stoppa olagliga körkort samt körkortsinnehavare som saknar adekvata kunskaper i bilkörning och regelverk och se till att denna plan i sådana fall implementeras skyndsamt.

 

 

Sofia Westergren (M)

Camilla Waltersson Grönvall (M)