Motion till riksdagen
2020/21:2591
av Sofia Westergren (M)

Positionering vid samtal till 112


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att SOS Alarm får positionering av inkommande samtal som rutin och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att kriminalisera busringningar till 112 och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Om man ringer 112 så bör rutin utvecklas för positionering av samtalet. Nyttan med detta är att personen som ringer många gånger är stressad och kan uppge ofullständig adress, vilket förlänger tiden för hjälpinsats. SOS Alarm har lanserat en app som möjlig­gör en exakt positionering av var den som ringer 112 befinner sig. 112-appen har hittills laddats ned ca 1,5 miljoner gånger. Dock bör SOS Alarm gå vidare och införa system som inkluderar än fler. Att inkludera positionering som en del av 112-samtalet kommer de flesta av landets befolkning att anse som en ökad trygghet i ett allt hårdare samhälls­klimat. Som en positiv bieffekt borde även positionering stävja busringning som idag är en del av ringningarna till 112. Uppenbara busringningar föreslås bli kriminaliserade för att tydliggöra att samhället ogillar sådant agerande.

 

 

Sofia Westergren (M)