Motion till riksdagen
2020/21:2585
av Viktor Wärnick (M)

Öppna fibernäten för alla


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda förutsättningen för att öppna upp fibernäten för alla och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Bredband via fiber är idag ett grundfundament för it-kommunikation i stora delar av Sverige och kan anses lika centralt för många människors och företags vardag som fungerande elnät och elleverans. Ändå är inte marknaden för fiber lika öppen som den borde vara.

Elhandelsmarknaden borde naturligen te sig som en någorlunda förebild för en friare fibermarknad. Alla kunder bör kunna välja sin leverantör av bredband i öppna nät, trots att de till fastigheten indragna fiberledningarna har en enskild ägare. Så är också fallet bland vissa fiberägare som tillämpar principen om öppen fiber, men tyvärr långt ifrån alla.

Ägaren av fibernätet, ofta det offentliga i form av kommunala bolag, har på många ställen intagit en monopolliknande ställning som bör ifrågasättas. I likhet med elnäts­bolagen bör regelverket vara så utformat att fiberägaren har rätt att ta ut avgift för under­håll och drift av nätet som man installerat och tillhandahåller, men i övrigt vara ålagd att tillåta en annan bredbandsleverantör på sitt nät.

Ett regelverk av det slag som beskrivs ovan bör fastslås i lag så att det blir obligato­riskt för alla fibernätsägare. Denna ståndpunkt bör riksdagen tillkännage för regeringen som får utarbeta och återkomma med förslag med innebörden att fibernäten öppnas för alla.

 

 

Viktor Wärnick (M)