Motion till riksdagen
2020/21:2573
av John Weinerhall (M)

Barn som olovligen förs ut ur Sverige


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om utreseförbud och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om passlagen och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inrätta en nationell handlingsplan mot hedersförtryck och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ännu en svensk sommar är över, och för de flesta barn innebär den en efterlängtad ledighet från skolan. För andra barn i vårt land är den allt annat än efterlängtad. När de andra barnen kommer tillbaka från sommarlovet till skolan gapar klasskamraters skol­bänkar tomma över hela landet. Även om coronapandemin säkerligen har räddat många barn från att bli bortförda i sommar är detta ett stort samhällsproblem liksom en tragedi för varje barn som förs bort mot sin vilja.

Siffror från Nationella stödlinjen för hedersförtryck visar att minst 44 barn olovligen fördes ut ur landet mot sin vilja fram till juli månad förra året, och mörkertalet är troligen stort.

Det är barn som kan vara utsatta för barnäktenskap, tvångsäktenskap, uppfostrings­resor för pojkar eller ”rehabilitering” av sexuell läggning. Detta är helt oacceptabelt i Sverige. I Sverige har barn egna rättigheter och såväl flickor som pojkar har rätt att få välja sina livsval.

Därför behövs bland annat en lagöversyn för att hindra att dessa barn förs ut ur landet. Barn som riskerar att föras ut ur landet för att giftas bort mot sin vilja, bli offer för barnäktenskap, råka ut för sexuell ”rehabilitering” eller för att åka på uppfostrings­resor borde beläggas med utreseförbud. Utöver utreseförbudet bör också passlagen ändras så att återkallelse av pass och passhinder föreligger vid utreseförbud. Passen ska kunna omhändertas och spärras i dessa situationer.

För att tillse att det finns välfungerande strukturer för såväl förebyggande som beivrande av hedersförtryck och olovligt bortförande borde också en nationell handlingsplan för hedersförtryck tillskapas.

 

 

John Weinerhall (M)