Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska verka genom FN och EU för återuppbyggandet av kristna områden i Nineveslätten, Mosul samt andra etnoreligiösa minoriteters områden i Irak och tillkännager detta för regeringen.
Under 2014 tvingades ursprungsbefolkningen, de kristna folkgrupperna syrianer, kaldéer och assyrier, med våld bort från sina hem i Nineveprovinsen och staden Mosul i Irak. Över 150 000 kristna invånare tvingades på flykt och de flesta är fortfarande flyktingar i den kurdiska regionen i norra Irak och vill återvända till sina områden.
De ställdes inför ultimatum av den islamistiska terrorgruppen Islamiska Staten att antingen konvertera till islam eller att bli dödade. Så gott som alla valde att fly till den irakiska kurdiska regionen i norra Irak. Många av dem som inte lyckades fly har kidnappats, blivit dödade och fått sin egendom konfiskerad. Övergreppen på kristna invånare och jezidier är erkända som folkmord av EU-parlamentet, kongressen i USA och flera andra nationella parlament. Dessutom har EU i ett resolutionsbeslut kommit fram till att de kristna folkgrupperna i Irak behöver en fredad zon på Nineveslätten för att de ska kunna återvända till sina hemtrakter i trygghet och för att rädda kristenhetens fortsatta existens i Irak.
Den internationella militära koalitionen har tillsammans med den irakiska och kurdiska militären och kristna miliser lyckats att befria Nineveprovinsen, staden Mosul och andra städer. Den avskyvärda islamistiska terrororganisationen Islamiska staten (IS) är militärt utslagen i Irak. Det krävs nu återuppbyggande av förstörda vägar, sjukhus, skolor och bostäder för att möjliggöra återvändande för flyktingar, samt att man säkerställer tryggheten i området. FN och EU bör avsätta riktade medel för dessa områden för att möjliggöra återvändandet för människor på flykt. Inte minst bör FN:s utvecklingsfond och EU aktivera flera utvecklingsprojekt för att bidra till hållbar utveckling.
De kristna invånarna som flytt har fått hoppet tillbaka. De ber nu omvärlden om stöd för att återuppbygga skolor, sjukhus, vårdcentraler, bostäder, infrastrukturen samt de över 1 400 år gamla religiösa och kulturhistoriska byggnader som har förstörts. En återuppbyggnad kommer att bringa de drabbade hopp om ett nytt liv och påskynda återvändandet.
Från de utsatta etnoreligiösa minoriteternas sida finns det stora förväntningar på att FN och EU med kraft ska verka för återuppbyggnad och återvändande.
FN och EU har ett ansvar för att öka säkerheten och tryggheten i Nineveprovinsen och påskynda återuppbyggnaden samt starta olika utvecklingsprojekt i området för att återskapa hopp om en ny framtid för kristna invånare i landet.
Det krävs en mer internationellt samordnad satsning för att de etnoreligiösa minoriteterna ska kunna överleva och ha en framtid i Irak. Kristna religiösa ledare från Mosul och Nineveslätten efterlyser en internationellt samordnad insats för att de cirka 150 000 kristna invånare som flytt till den kurdiska regionen och de flera hundra tusen kristna som är flyktingar i Turkiet, Libanon och Jordanien ska kunna återvända hem. Därför bör FN och EU verka för samordnade insatser börjar en återuppbyggnad av de områden som blivit förstörda av IS.
Robert Halef (KD) |
|