Motion till riksdagen
2020/21:2546
av Lars Andersson och Markus Wiechel (båda SD)

Bevara utlandssvenskars folkbokföring i det statliga personadressregistret SPAR


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att bevara utlandssvenskars folkbokföring i det statliga personadressregistret SPAR och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Problemen är många för utlandssvenskar då deras adressuppgifter gallras ut efter 3 år som utskrivna genom att märkas med koden ”utvandrad” i Statens personadressregister SPAR. Problemen inkluderar, men är inte begränsade till, exempelvis köp och utläm­ning av receptbelagda mediciner, betalning av trängselskatter eller parkeringsböter, installering av eller förnyelse av bank-id, samt legitimering mot myndigheter via inter­net för att nämna några exempel. De konsekvenser som uppstår, utöver de mest uppen­bara, är bland annat att avier om olika betalningar ibland har gått obemärkt till inkasso. Denna gallring leder även till att vissa aktörer förlorar möjligheten att kommunicera med dessa utlandssvenskar, inklusive förnyelse av bank-id, vilket i sig ligger till grund för nyttjandet av flertalet tjänster.

Adressuppgifter till utvandrande personer folkbokförda i ett annat land bör stå kvar i Statens personadressregister (SPAR) i tio år istället för dagens gräns på tre år. På så vis går den i linje Valmyndighetens röstlängd om tio år. Information om vilka begränsningar som därefter kommer att införas måste kommuniceras i god tid.

 

 

Lars Andersson (SD)

Markus Wiechel (SD)