Motion till riksdagen
2020/21:2526
av Teresa Carvalho m.fl. (S)

Livsmedelsstrategin och corona


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att ta fram en strategi för ett beredskapslager för livsmedel och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att göra Sverige mer självförsörjande när det gäller livsmedel och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det har blivit tydligt i samband med coronakrisen att Sverige behöver ha en bättre be­redskap inom fler områden, bland annat inom livsmedel. Under pandemin har vissa varor inte kommit fram i tid till oss konsumenter men inte heller till produktionsleden. Det beror bland annat på att det har varit svårare att importera en del produkter, bland annat för att vissa importtider har ökat under pandemin. Därför är det viktigt att vi ökar vår självförsörjningsgrad inom flera områden, bland annat livsmedel. För att minska sårbarheten behöver vi också se över möjligheten att ta fram en strategi för ökade be­redskapslager för livsmedel.

 

 

Teresa Carvalho (S)

 

Johan Andersson (S)

Johan Löfstrand (S)

Mattias Ottosson (S)

Eva Lindh (S)