Motion till riksdagen
2020/21:2522
av Roza Güclü Hedin (S)

Tydlig skyltning för allmänheten vid strandnära platser


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur våra myndigheter kan upprätta en tydligare och bättre ordning kring villkoren för tillträde till populära rekreationsplatser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige råder allemansrätten. Det ska vi vara stolta över. Den ger oss alla rätt att på likvärdiga villkor få möjlighet att uppleva den svårslagna svenska naturen oavsett om det gäller parker, stränder, skogar eller fjäll.

Dock finns det tillfällen då denna likvärdighet sätts på prov. Inte minst i anslutning till populära badvatten, där man som medborgare ofta har rätt att slå upp ett tält och njuta i ett par dagar eller bara vara. Det är enligt uppgift inte alldeles ovanligt att denna rätt emellanåt kan komma att ifrågasättas av enskilda, som anser sig ha företrädesrätt till en plats baserat på en känsla av ägandeskap, om platsen i fråga till exempel ligger i anslutning till deras bostad eller ett sommarhus. Inte sällan har man hört historier om personer som blivit avhysta från stränder av personer som tycker sig ha rätt till det med motiveringen detta är inte en öppen strand eller badplats, den tillhör samfälligheten, området etc..

I de fall sådana bestämmelser finns ska detta självfallet respekteras. Men då torde det också rimligen åligga markägaren att på ett tydligt men respektfullt sätt upplysa om detta med hjälp av skyltar. I de fall marken på ett eller annat sätt tillhör det gemensam­ma bör detta också markeras med hjälp av skyltar för att förekomma eventuella miss­förstånd. Ingen ska behöva hamna i en situation där man ska behöva hävda sin rätt till den svenska naturen. Det gemensamma tillhör oss alla. Ingen ska heller behöva gå miste om chansen till ett skönt bad en varm sommardag eller en vacker utsikt på grund av markägarens underlåtenhet att informera om vilka villkor som gäller för vistelse på platsen. Därför behövs krav på ökad tydlighet kring detta.

 

 

Roza Güclü Hedin (S)