Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ursprungsmärkning av kött på restauranger och tillkännager detta för regeringen.
Det finns ett stort intresse bland svenska konsumenter att veta var maten kommer ifrån. En tydlig ursprungsmärkning av kött gör det lättare att välja svenskt kött både av omsorg om svenskt lantbruk och för att undvika kött som producerats i länder som överanvänder antibiotika.
År 2016 producerades livsmedelsråvaror till ett värde av en miljard kronor i Blekinge. Detta motsvarar 2,4 procent av produktionen i hela Sverige. Andelen kan jämföras med att endast 1,6 procent av Sveriges befolkning eller 0,7 procent av Sveriges landyta finns i Blekinge. I Blekinge länsstyrelses ”Mat & Livsmedelsstrategi Blekinge 2018–2025 ” slår man bland annat fast att köttproduktionen i Blekinge bör ökas för att säkra fler arbetstillfällen och skapa tillväxt i Blekinge.
Det regionala perspektivet och även tillväxten för Sverige och svenskt lantbruk i stort är ytterligare ett skäl att göra det lättare att välja svenskt kött även på restauranger.
För kött i butik finns redan speciella regler med krav på märkning med ursprung. Om varan är märkt med ”Ursprung Sverige” betyder det att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Om importerat kött mals till köttfärs i en butik i Sverige får den alltså inte heta ”svensk köttfärs” eller vara märkt med svensk flagga. Däremot finns ännu ingen reglering av ursprungsmärkning för kött på restauranger.
Den 11 juli 2019 gav regeringen Livsmedelsverket (LV) i uppdrag att analysera vilka underlag som Sverige behöver ta fram för en anmälan till EU-kommissionen om nationella bestämmelser om obligatorisk ursprungsmärkning av kött och fisk på restauranger och i storhushåll. I analysen framkom att de underlag som behövs för en anmälan är ett författningsförslag med tillhörande konsekvensbeskrivning, en redogörelse för de skäl som motiverar införandet, en konsumentundersökning som visar att en majoritet av konsumenterna anser att uppgift om ursprung är mycket viktigt samt en redogörelse som visar sambandet mellan vissa kvaliteter och ursprung. LV har nu ett uppföljande uppdrag att ta fram de underlag som krävs för en anmälan till EU-kommissionen och skall återkomma till regeringen senast den 1 december 2020.
Heléne Björklund (S) |
|