Motion till riksdagen
2020/21:2508
av Sanne Lennström och Elin Lundgren (båda S)

Gör kustfisket till en del av livsmedelsstrategin


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska överväga ett tillägg i livsmedelsstrategin angående kustfiskets betydelse för miljö och näringsliv och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det råder just nu en mycket ansträngd situation för många kustfiskare i området kring Roslagen och resten av östkusten. Detta bottnar i att fiskbestånden minskar. Det slår även hårt mot företag som förädlar fisken och restauranger i skärgården som inte får tag på lokal fisk. Det finns flera orsaker till att fisken i skärgården har minskat drastiskt. Det är orsaker som säl, skarv och industrifiske med stora trålare. Det finns siffror på att sälarnas bestånd uppgår till 40 00050 000 i Östersjön. Dessa sälar tar sig allt längre in i skärgården, något som flera fiskare vittnar om är ovanligt. Sälarna kommer närmare eftersom det saknas fisk längre ut i havet. Sälarna äter inte bara stora mängder fisk utan trasar även sönder kustfiskarnas nät. Sälarna själva blir också allt magrare. Skarvarna gör inte saken bättre, och deras påverkan på skärgårdens vackra miljö är förödande. Det finns även en miljöpåverkan som övergödning och syrefria bottnar. Allt detta har bidragit till stora konsekvenser för fiskbestånd och fiske i Östersjön. Utsläpp av miljö­gifter kan riskera att påverka fiskens kvalitet och har lett till kostrekommendationer samt stopp för export av flera fiskarter. Förutom det som redan nämnts finns det ett omfattande industrifiske med trålare som går hårt åt både fiskbeståndet och havsbottens miljö.

Det kustnära fisket bedrivs på samma sätt som det har gjorts i generationer. Fisket är skonsamt genom att det är storleksselektivt, har låga bifångster och inte påverkar bottnarna som fisket sker på. Yrkesfisket bidrar till en levande landsbygd, kust och skärgård. Arbetstillfällen skapas både inom yrkesfiske och beredningsindustri och det bidrar bland annat till sysselsättning hos restauranger, detaljister, varv, redskapshandel, industri, verkstad och turism. Ett utmärkt exempel på detta är fiskaren Tom Sundell på Fälön utanför Öregrund. Sundells är exempel på en familj där fiske har bedrivits i flera generationer. Fångsten levereras till Stora Risten fisk i Öregrund. Det är främst ström­ming och abborre som fångas. Stoppet för fiske av torsk är ett svårt avbräck för flera roslagsfiskare. Situationen för yrkesfiskarna längs roslagskusten är utifrån nuvarande förutsättningar mycket ansträngd. För många kustsamhällen exempelvis Öregrund och Grisslehamn är det lokala yrkesfisket en viktig del av bygdens identitet. Detta är endast ett belysande exempel, men samma utveckling kan man finna längs med öst­kusten. Fisket bidrar även till kommunernas attraktivitet för både boende och turister.

Den nationella livsmedelsstrategin som tar sikte på år 2030 är vårt lands första livsmedelsstrategi som tar sikte på att omfatta hela livsmedelskedjan. Tanken är att en långsiktig strategi ska skapa potential för hela livsmedelskedjan att nyttjas till fullo. Detta innebär en ökad och hållbar produktion av livsmedel som bidrar till fler jobb och en hållbar tillväxt i hela Sverige. Den ska ge landets alla konsumenter bättre förutsätt­ningar att göra medvetna val. Det är en bra strategi som ligger helt rätt i tiden. Ingenstans i denna proposition nämns dock det lokala fisket eller kustfisket.

Med tanke på kustfiskets positiva påverkan på såväl livsmedel och miljö som näringsliv så är det relevant att kustfisket förs in i livsmedelsstrategin.

 

 

Sanne Lennström (S)

Elin Lundgren (S)