Motion till riksdagen
2020/21:2467
av Teresa Carvalho m.fl. (S)

Sommarjobbsgaranti i hela Sverige


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga en sommarjobbsgaranti i hela Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ett sommarjobb är för många unga det första steget in i vuxenlivet. Känslan av att för första gången tjäna egna pengar är något fler ungdomar ska få uppleva. Men att hitta ett sommarjobb på egen hand utan kontakter är inte alltid lätt, och därför är det viktigt att landets kommuner erbjuder sommarjobb till sina unga invånare.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige låg på 20 % under 2019. Det innebär att var femte ung gick utan arbete. Coronakrisen har sedan inneburit ett hårt slag mot jobben, och många ungdomar har gått miste om jobbmöjligheter. Med varsel och uppsägningar är det naturligt att de mindre etablerade grupperna på arbetsmarknaden drabbas först och hårdast.

Den historiska budgeten och satsningen på att ta fart på Sverige igen efter pandem­ikrisen ger kommunerna bättre möjligheter att erbjuda fler sommarjobb nästa sommar. Men för att ge kommuner i hela landet förutsättningar att även fortsättningsvis erbjuda sommarjobb till unga skulle det behövas en strategi för en nationell sommarjobbsgaranti.

 

 

Teresa Carvalho (S)

 

Åsa Karlsson (S)

Åsa Lindestam (S)

Ida Karkiainen (S)

Elin Gustafsson (S)

Aylin Fazelian (S)

Anders Österberg (S)

Carina Ohlsson (S)

Anna Wallentheim (S)

Ann-Christin Ahlberg (S)